På bilden är ett antal olika bilder som jag rev ut från en broschyr en dag när jag fick ett tillfälle att prata med henne om vad det var på förskolan som var så jobbigt. Vi var och badade bara hon och jag, innan utredningar och diagnoser. Det är alltså några år sen nu.

Som alltid handlade det om att utnyttja tillfället när det uppstod. När vi kom in på att prata om förskolan och att det var jobbigt för henne där såg jag min chans att reda ut vad som var allra allra jobbigast, men också vad det var som var roligast. Men jag märkte att hon inte kunde verbalt på mina frågor. Det var då jag hittade turismbroschyren som jag letade fram passande bilder i. Jag har haft turen att hon i såna lägen har haft förmågan att acceptera att en bild kan betyda t.ex samling för att det är en ring och en bok, så i det läget behövde jag inte göra det mer avancerat än att leta fram bilder som kunde symbolisera de händelser under dagen som jag ville veta något om.

Jag la fram bilderna på bordet och så kom vi överens om vilka aktiviteter de olika bilderna skulle symbolisera. Sen frågade jag vilket som var lättast och vilket som var svårast. Sen vilket som var lättast och svårast av de som var kvar osv. På så sätt fick jag fram en gradering med det roligaste till vänster och det jobbigaste till höger. Inte särskilt överraskande för oss föräldrar kom klä på sig och vara ute på rast på första plats, av det som var jobbigast. Och innan det äta lunch.

Det som för de flesta hjälper till att fylla på med energi var det som tog som allra mest energi av henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s