Flickan ingen ser

Flickan ingen ser handlar om flickorna med svårigheter inom autism och/eller ADHD, ibland med diagnos, men många gånger utan. Det är flickor som kämpar för att förstå sin omgivning, som i förskolan eller skolan ser ut att fungera men som hemma innanför dörren faller ihop och inte orkar mer.

Det är inte ovanligt att föräldrar av skolpersonal får höra att deras dotter bara är tyst och blyg, eller att hon alltid är så glad och duktig eller social och att hon alltid har koll på det som ska hända. Och därför anses men inte behöva anpassa mer än för precis bara det som man ser, om man nu ens ser något.

Men hemma får flickorna hysteriska utbrott och härdsmältor. Familjen anpassar hela sin vardag för att hjälpa flickan att fungera och må bra. Ändå bränner hon till slut ut sig, för att hon hela tiden kämpar för att passa in och fungera i miljöer som stressar och skapar ångest eller tvång.

Jag har valt benämningen Flickan ingen ser trots att hon ofta inte alls är osynlig. Hon blir bara inte sedd för den som hon verkligen är.

%d bloggare gillar detta: