På en skola i Stockholmsområdet arbetade man under några år fram ett arbetssätt som går under namnet Nytorpsmodellen. Man gick från att hälften av sjundeklassarna hade någon form av åtgärdsprogram till att samtliga elever två år senare gick ut nian med godkända betyg i alla ämnen. Anna Borg och Gunilla Karlsson Kendall skrev senare en bok om hur projektet växte fram.

Bokomslag till boken Utanförskap i skolan, av Anna Borg

I ett utdrag från bokens baksidestext står det: ”Boken är upplagd som en praktisk guide som steg för steg går igenom modellen och förklarar varför och hur. Elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar löper större risk att misslyckas i skolan och därför fokuserar författarna särskilt på denna grupp.

Nytorpsmodellen kan användas av pedagoger för att tillsammans med elever kartlägga och lösa de skolsvårigheter som uppstår. Mentorer kan använda Nytorpsmodellen för att hjälpa elever att själva utveckla redskap för att klara de ökade kraven på even planering och självständigt arbete. Den har även använts i arbetet med att hjälpa elever med problematisk skolfrånvaro tillbaka till en fungerande skolgång.”

Det här är min favoritbok om skolfrånvaro, eller om hur man kan åtgärda skolfrånvaro. Den beskriver på ett konkret och tydligt sätt hur arbetssättet växte fram. I slutet av boken finns ett Appendix med olika dokument och kartläggningsformulär som de använde sig av. Dessa finns även att ladda ner på Studentlitteratur under extramaterial.

I Anna Borgs föreläsning på 39 min, Fungerande skolgång för barn med NPF , på UR skola kan man få en snabb inblick i hur de arbetade fram modellen. Det som verkligen fastnat hos mig efter att ha sett den är att när de lät både skolpersonal, föräldrar och elever svara på samma kartläggningsfrågor, fast utifrån sitt perspektiv om elevens förmågor och svårigheter så insåg de varför stödet ofta inte når fram till eleven. Skolpersonal skattade ofta eleven högre än vad eleven själv, (och  föräldrar) gjorde. När man upplever att en elev har en högre förmåga än den kanske egentligen har så tenderar man att ge stöd utifrån den förmåga som man upplever att eleven har och missar därför lätt viktiga och avgörande insatser och stödåtgärder som är nödvändiga för att stödet ska nå ända fram till eleven.

Förstår du inte hur jag menar så rekommenderar jag att du tittar på föreläsningen. Anna förklarar det bättre.

 

 

****

Julkalender 2019

I den mån min vardag tillåter kommer jag posta ett inlägg varje dag fram till julafton. Jag kommer varva länkar till sådant som synliggör npf på olika sätt med återblickar till året som varit och inslag från mitt bokmanus om vägen från insikt till diagnos.

En reaktion till “7. Bok om skolfrånvaro, Nytorpsmodellen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s