Julkalender, med bara 23 luckor.
Julkalender, med bara 23 lådor.
Det här är ingen vanlig julkalender. Jag har ingen ambition att det ska vara en vanlig julkalender. Jag lever inget vanligt liv med vanliga traditioner. 

Då får julkalendern helt enkelt anpassa sig till det.

Innan jag fick barn tyckte jag det var viktigt med traditioner och de få jag hade ville jag föra över till mina barn. För jag tycker att vissa traditioner hör jul och andra högtider till.

Men det blev inte riktigt som varken jag eller min man hade tänkt oss. Inte så att vi hade några vidlyftiga traditioner som vi tvingades ändra eller ställa in, men livet fungerade helt enkelt bäst när vardagen var som den alltid var.

Byte av gardiner och en julduk på bordet var tillräckligt för att ställa till det ordentligt för barnet som inte kunde överföra erfarenheter från en situation till en annan. 

Kanske var det inte samma fönster eller samma rum om det var en annan gardin?

Kanske var de där märkliga Carl Larsson-ljusstakarna i själva verket farliga eller rent av levande när de stirrade sådär på henne. Hur skulle hon kunna veta?

Det var lätt att ändra våra egna förväntningar på vad som var viktigt runt jul när vi såg reaktionerna på de små förändringar vi skapade i vårt hem runt jul. 

Såklart tycker vi att det är bra att träna på saker som är svåra och såklart kan inte barnen bestämma helt hur vi ska leva våra liv. 

Men det finns gränser för hur snabbt det måste gå. Och det finns gränser för vad man behöver träna vid vissa tidpunkter i livet. 

Ibland får det kanske vara viktigare att träna på att vara utomhus än att behöva stå ut med en dum jultradition. En del saker får helt enkelt ta sin tid. 

Även om vissa saker med jul varit både svårt och jobbigt finns annat som hon anammat lite snabbare. Som att få den där julkalendern med små små lådor i olika färger. 

Den mottogs med glädje och iver. Tills hon upptäckte att det bara fanns tjugotre lådor. Tjugofyran var bara en stjärna. Ingen låda. 

Efter några år har hon funnit sig i det, men varje år svarar jag ändå på samma fråga.

Varför har de gjort en julkalender som inte har tjugofyra lådor?

Julkalendrar ska ha tjugofyra lådor. Eller luckor. Eller inlägg. Inte tjugotre. Tjugofyra.

Ambitionen är därför att också denna julkalender ska ha tjugofyra inlägg. Kanske kommer de inte i rätt ordning. Kanske kommer flera på samma dag.

Utifrån de förutsättningar min vardag erbjuder ska jag göra mitt bästa att upprätthålla ordningen i en från början oförberedd julkalender.

Trevlig andra advent.

 

Andra ljuset är tänt.

3 reaktioner till “Julkalender – Inlägg 6, Ingen vanlig julkalender

  1. Vad är nr 24 då? Är det inte en stor låda? Verkar ju skumt ju … Jul är jobbigt, ta det lugnt bara… Kram

    1. Visst är det skumt! Antar att tanken är att det är då man får de riktiga julklapparna. Att en låda skulle vara för liten för det? Jag vet faktiskt inte. Köpte den på rea nånstans. Kanske kan vara därför? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s