I våras fick jag ett mejl från en journalist på SVT. Hon jobbade med ett projekt som handlade om BUP, Barn och Ungdompsykiatrin, och deras sätt att se på barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning bland annat.
Hon beskrev kort vad det innebar och undrade sen om jag kunde känna igen mig. Om jag kände igen mig?
Efter att ha sett det färdiga reportaget och också läst kommentarer från väldigt många föräldrar kan jag konstatera att jag är långt ifrån ensam om att känna igen mig i den bild som hon beskrev för mig då.
Ett par dagar senare pratade jag med journalisten, Evin Rubar, i telefon och hon kom sen hit tillsammans med en fotograf i början på sommaren för att spela in en intervju.
Vem kan hjälpa mitt barn sändes på SVT och Dokument Inifrån den 12 november. Den ligger öppen på SVT Play fram till 10 maj 2016.
Det är tydligt att programmet väckt mycket känslor. Jag har läst väldigt många kommentarer på inlägg i sociala medier men också fått mejl från personer som kontaktat mig för att de upplevt samma sak som jag. De är glada och tacksamma för att jag vågade berätta öppet om våra erfarenheter av kontakterna med BUP.
Nog tänkte jag både en och tio gånger innan jag bestämde mig, och nog har vi diskuterat hemma huruvida det var lämpligt att ha med bilder på dottern på tv. Det är inte så att hon själv fått välja om hon ville vara med.
Så här har vi resonerat; det gjorde vi förresten redan när hon var fyra och innan vi fick till den utredning som till slut gav henne diagnoserna autism-högfungerande, ADHD-kombinerad typ samt motorisk koordinationsstörning.
Eftersom hon är en flicka som tidigt lärde sig vad andra vill se och därmed, utan att förstå, förmådde härma andras beteenden, insåg vi snabbt att vi måste prata öppet om hennes svårigheter. Naturligtvis också om hennes styrkor, men det är sällan de får komma i fokus förrän man hittat personer i omgivningen som förstår. Innan dess är styrkorna snarare snubbeltrådar som får omgivningen att tänka att de inte behöver hjälpa upp svårigheterna.
Hon är så kompetent, så vi ser inte att hon behöver någon diagnos i dagsläget.
Reportaget berör en period i mitt liv med min dotter som, så här i efterhand, långt ifrån är det tuffaste jag behövt gå igenom. Kanske var det därför det inte var så svårt att prata om den här perioden.
Det låter i programmet som att efter diagnosen blev allting bra och då fick både vi och den andra familjen hjälp.
Jag tror inte att det är avsikten med reportaget. Jag tror journalisten är väl medveten om att det inte är alls så det ser ut i verkligheten. Men programmet skulle spegla hur svårt det är att få hjälp på BUP samt skillnaden det är när man som förälder får ett namn på de svårigheter man upplevt att ens barn har.
I den kontexten är det precis så som jag säger i programmet.
Det var som att bli mamma till rätt barn.
I alla andra avseenden var det efter den period som programmet skildrar som det riktiga helvetet började.
Ja, jag skriver helvete, för det motstånd som vi under tre till fyra års tid mött från förskola och skola, och en period även från Habiliteringen innan vi hamnade där vi är nu, är mer än man ska behöva orka med som förälder.
Det finns en studie som pågick under tolv år som jämför stressen som mammor till barn med autism upplever med en krigssoldats. Jag har inte varit närheten av att vara soldat, men efter några år i den här vardagen är jag inte förvånad över att man gjort jämförelsen.
Man ska kunna bli lyssnad på och tagen på allvar. Man ska inte behöva ha profession som ska förklara det som man som förälder vet bäst om sitt barn. Man ska inte behöva bli ifrågasatt på det sätt som vi och oändligt många andra föräldrar blir när vi förklarar vad våra barn behöver och vad de enligt skollagen har rätt till.
Man ska kunna känna sig trygg när man lämnar sitt barn till förskolan eller skolan och man ska kunna lita på att barnet har det bra och får vad det behöver.
Man ska inte behöva stresspåslag varje dag man kommer till förskolan eller skolan för att man inte vet i vilket skick ens barn befinner sig i. Och man ska inte behöva anpassa hela sin livssituation och tillvaro för att ens barn utsätts för mer än det borde under sina dagar på förskolor och skolor.
Och man ska inte behöva sitta ensam på möten med flera personal från skolor och förskolor och vara orolig för vad man den här gången ska behöva försvara.
Vi kommer bara se till det som din dotter är bra på. Här är det inga problem.
Den bild reportaget speglar gör mig bekymrad. Inte bara för att föräldrar och barn så ofta far illa när de söker hjälp för sitt barn från Barn och Ungdomspsykiatrin. Den bekymrar mig lika mycket för att jag tror att samma inställning ofta råder inom skolan.
Det är vi föräldrar som är problemen och det är vi föräldrar som bli anmälda när våra barn inte kommer till den skola som inte lyckas täcka upp för vad våra barn och ungdomar behöver för att orka vara där.
Det ska inte behöva vara så här.
Det borde vara så att man samarbetar och lyssnar på varandra. Lägger ner prestigen och ser vad den ena har som den andra ännu inte kan. Ser vad man kan lära av varandra istället för att stänga dörrarna emellan.
Barn som är och tänker annorlunda kräver annorlunda lösningar.
***
Dela gärna om ni finner det intressant för andra att läsa.
Hej Lotten!
Tack ännu en gång för ditt inlägg som är så korrekt!! Du sätter ord på precis varenda känsla och upplevelse som man som förälder upplever till ett barn som är annorlunda!!
Mvh Monica Ekblad
Tack Monica,
Jag tror att om jag inte visste att mina erfarenheter på intet sätt är unika så hade jag nog inte mäktat med att skriva om dem så här. Att veta att många fler lever i samma och liknande verkligheter gör det både lättare och tyngre.
Lättare för att jag vet att jag inte är ensam, tyngre för att det också innebär att motståndet är stort för så många, vilket är mycket sorgligt.
Jag är glad att mina ord hjälper andra i den situation de befinner sig i.
Tack för dina ord.
/Lotten
Ett fantastiskt program! Det hade kunnat handlat om oss.
Hur får det vara så här? Jag har ställt så mycket frågor till sådana som bestämmer över Socialtjänst, Bup, Habilitering, vuxenpsyk, vård- och omsorg. Det känns svårt och tungt att skriva om hur människosynen krackelerar och hur proffesionella brister då de inte bottnar i sig själva samtidigt som de saknar så mycket kunskap. Och till det hur man råkar illa ut pga av tokiga system, strukturer och oklok organisation som slår undan möjligheterna för elev/brukare/patient.
Vad tusan ska man göra för att få till en suveränt bra tankevända på precis allt? Lagar räcker inte till längre. Vad ska man göra?
Tack för att ni ställde upp i programmet ❤
Tack för dina rader!
Hej! Jag har försökt hitta dokumentären för att kunna se den, men den är inte tillgänglig längre, frågade Svt dokumentär och de tipsade mig om att önska den som repris, så det här jag gjort! Kanske nån mer som vill gå in och önska den som repris? Mer info här: https://kontakt.svt.se/guide/onska-repris
/Michaela