Ibland måste jag bara göra små avsteg i mina inlägg kring flickor för att delge funderingar från familjens andra barn.  

Pappan och minsta barnet satt i bilen på väg hem från förskolan en dag. Barnet är i den nyfikna och frågvisa åldern om fem år. Frågvis och funderande över alltings samband på ett helt annat sätt än vad flickan i familjen någonsin har varit. 

– Pappa, får man gifta sig med sin syster? 

– Nej det får man inte. 

– Får man gifta sig med två personer då?

– I vissa länder får man ha fyra fruar om man vill. 

– Det är ju bra. Då kan en laga mat. En kan passa barnen och de andra kan leka med bilbanan. Om de har en. En sån som vi har. 

***

Lite senare vid sänggåendet låg mamman och pojken i sängen och pratade. Pojken funderade över hur det kan bli natt och sen bli dag igen. Mammans försök till att vara pedagogisk och visa jordklotet på Global Times app där man kan se var solen skiner just nu och vrida på klotet för att se var det är dag och var det är natt, fungerade inte riktigt. 

Nytt försök. För att se sammanhanget mer visuellt letade mamman då upp en bild över solsystemet och berättade utifrån den hur jorden snurrar runt solen och månen snurrar runt jorden.

– Nu vet jag, sa han glatt. De är vänner med varandra allihop.

Som en sista förstärkning fick paddan agera sol och en McDonaldspingvin fick agera jorden. Paddans ljus lyste upp pingvinen och genom att snurra på pingvinen kunde de konstatera var på pingvinen det var natt och dag. 

Sen var det sovdags. 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s