– Jag tror att om man kommer från ett annat land, om man bott i ett annat land först, innan man kom till Sverige, då tror jag att man är jätteduktig på att rita.

Barn med autism söker ofta logiska förklaringar till saker de inte förstår. Det är deras sätt att förklara för sig själva allt det som är fullständigt obegripligt utifrån deras sätt att se på världen. För personer som inte har autism, eller inte förstår deras sätt att tänka, kan dessa barns förklaringar ofta verka alldeles uppåt väggarna och lustiga. Inte sällan är det som någon oförstående person som skrattar åt deras förklaringar istället för att bekräfta dem i deras tankar och nyfiket ta reda på hur de verkligen tänker.

Det är i själva verket ganska respektlöst att skratta i en sån situation. Skratten gör ofta gör dessa barn, och även säkert vuxna med autism, förnärmade och sårade. De förstår inte varför någon skrattar för att de säger något som för dem är självklart och naturligt. Tänk dig att du skulle förklara för någon varför ägg blir hårda när man kokar dem länge och någon bara skrattar åt din förklaring. Hur skulle det kännas?

Dessa barn har också ofta svårt att göra skillnad på skratt och skratt. De förstår inte skillnaden på att skratta med eller att skratta åt någon.

Jag tror att man till slut kommer till en gräns då man slutar dela med sig av sina reflektioner till omvärlden, eftersom omvärlden ändå bara skrattar åt det man säger. Så, tänk dig för innan du skrattar åt en lustig kommentar nästa gång. Var nyfiken och uppskatta att de delar sina små funderingar med dig.

Eftersom det är det bästa hon sett någon rita och den första hon känner som hon vet inte är född i Sverige, blir hennes egen logiska förklaring att det är just därför det här barnet är så duktigt på att rita. Att vissa har begåvning för att rita, eller att man måste rita mycket för att bli väldigt duktig ligger utanför hennes begreppsvärld. Det är något som jag vänligt får förklara för henne när hon berättar om sina tankar. Jag får vara glad om hon lyssnar och också hör vad jag säger. Och beredd på att berätta samma sak många gånger.

En reaktion till “Egna logiska förklaringar

  1. Och ja, hon säger varje sak ur flera olika vinklar för att vara helt säker på att vi verkligen verkligen förstår vad hon menar. Antagligen för att hon själv har så svårt att förstå vad vi menar när vi förklarar saker för henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s