En dag är det den där vikarien rektorn pratat om som är på förskolan när Mia hämtar. Vilda verkar gilla henne och är alltid gladare när hon är där än när någon annan av fröknarna möter upp på morgonen. Det verkar vara något som Ulla har som passar henne. På senaste mötet med rektorn och förskoleläraren berättade de att hon är specialpedagog och har många års erfarenhet. De skulle be henne iaktta Vilda lite extra för att se vad hon tycker eftersom de just nu inte har någon specialpedagog anställd. Mia och Martin har inget att sätta emot. Det är väl bra att de tar hjälp av någon med erfarenhet.

Ulla sitter i soffan inne i lokalen. En pojke sitter bredvid henne och läser en bok, en annan klättrar på ryggstödet bakom Ulla. Några barn sitter vid bordet och lägger pärlplatta. Vilda springer runt på golvet med en annan flicka. Kontaktboken är inte ifylld och hon ser sig om efter en ordinarie personal för att få veta hur dagen varit, men det är bara Ulla där. Mia tar av sig skorna och går in för att prata.
”Hur har hon ätit idag? Det stod inget i kontaktboken.”
”Det är ordinarie personalen som skriver i kontaktboken”, svarar Ulla.
”Okej, vem var det som satt med Vilda idag då?”
”Det var jag som satt vid hennes bord och jag kan säga direkt att det är inget konstigt med hur Vilda äter.”
Tänk att det ska vara så svårt att bara svara på frågan. Hon lutar sig lätt mot fönsterbänken för att hålla balansen när hon känner pulsen öka.
”Nu undrade jag bara hur mycket hon ätit just idag.”
”Hon petar lite i maten, men det är sånt som barn gör i den här åldern.”
”Jag har förstått att pedagogerna här anser det. Nu är vi av en annan åsikt och jag vill bara veta hur mycket hon har ätit.”
”Jag kan säga att från över trettio år i branschen och tio års erfarenhet med barn med särskilda behov så är det ingenting konstigt med Vilda. Hon är som vilket annat barn som helst.”
Mia försöker avbryta samtalet genom att säga till Vilda att det är dags att gå. Vilda fortsätter springa runt runt på golvet. Ingen säger åt dem att sluta. Måtte hon bara komma med utan strid idag. Ulla vill liksom mejsla in sina åsikter om hur normal Vilda är.
”Kiss, bajs och mat är barns maktmedel. Det är så här barn är i den här åldern.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s